RTV Stichtse Vecht

Maakt historisch gebouw in Maarssen plaats voor nieuwbouwappartementen?

De eigenaar / ontwikkelaar van de historische villa ‘Sonnehoeck’ aan de Kerkweg in Maarssen heeft plannen voor herontwikkeling van de locatie naar 15 tot 16 nieuwbouwappartementen en heeft een omgevingsvergunning ingediend. Het college van B&W moet daarover nog een besluit nemen.

Plannen rondom historisch gebouw

Het gebouw - dat in het verleden dienst deed als kantoorruimte maar ook als woning - dateert volgens historische gegevens uit 1920. Het pand heeft in het verleden de oorspronkelijke naam Huize Sonnehoeck meegekregen. De eigenaar / ontwikkelaar heeft plannen om het pand te slopen en de locatie te transformeren tot een nieuwbouwlocatie voor 15 tot 16 appartementen. Een bij de gemeente eerder ingediend vooroverlegplan (VOP) is destijds - in 2021 - afgewezen: ‘Ingediende VOP te groot / voldeed niet aan woonprogramma,’ meldt een eerder door de gemeente gepubliceerde lijst van lopende projecten.

Illustratie van de plannen

De eigenaar heeft onlangs een nieuw plan ingediend waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd. Gemeente Stichtse Vecht daarover: ‘Het college van B&W heeft in 2021 besloten medewerking te willen verlenen aan de herinrichting van het perceel, op grond van een ingediend vooroverlegplan. Bij dit principebesluit zijn aandachtspunten benoemd die nader uitgewerkt moesten worden (onder andere het woonprogramma, de parkeeroplossing, de verkeersontsluiting en de uitstraling van het gebouw). Initiatiefnemer heeft daarop besloten om in februari 2024 een aanvraag voor een omgevingsvergunning in te dienen als vervolg op het vooroverlegplan uit 2021.’

Verkeersontsluiting via Bachplein

Het oordeel van de omgevingsvergunning ligt in handen van de gemeente. Het is nog niet bekend wanneer dat besluit is te verwachten: ‘Het college heeft nog geen besluit genomen op de aanvraag omgevingsvergunning en het is op dit moment niet te zeggen wanneer dat besluit genomen gaat worden. In de aanvraag is een ontsluiting via het Bachplein opgenomen. De gemeente moet de wenselijkheid hiervan beoordelen en heeft hier nog geen besluit over genomen.’

Illustratie van de plannen

Die ontsluiting via het Bachplein leidt naar verwachting tot gefronste wenkbrauwen bij omwonende bewoners. De nu nog autoluwe en doodlopende weg wordt alleen gebruikt door de aanpalende bewoners en zal daarnaast leiden tot meer verkeer rondom het rustige hofje. De door ons benaderde inwoners wilden nog niet reageren op de plannen en wachten het besluit van de gemeente af.

MooiSticht

Op dinsdag 9 april heeft MooiSticht zich over de aanvraag gebogen: 'MooiSticht organiseert de commissie voor welstand en monumenten voor Stichtse Vecht. Deze commissie brengt onafhankelijk advies uit aan het college van B en W binnen de door de gemeente vastgestelde kaders (bijv. een beeldkwaliteitplan),’ aldus de commissie. Wat het huidige oordeel van deze commissie is, is (nog) niet bekend.

Eigenaar / ontwikkelaar

We benaderde ook de eigenaar / ontwikkelaar van de plannen en stelde een aantal vragen om inhoudelijk meer te weten te komen. Zij hebben ervoor gekozen niet inhoudelijk te reageren: ‘Op dit moment willen en kunnen we nog geen commentaar geven op de door u gestelde vragen.’ Het is niet bekend of sociale woningbouw onderdeel van de plannen is.