RTV Stichtse Vecht

‘Verandering van mindset en regelgeving is nu nodig’ voor snellere aanpak stroomnet

Wethouder Polman van de gemeente Stichtse Vecht heeft een opiniestuk ingestuurd op binnenlandsbestuur. Hij pleit voor verandering van mindset en regelgeving om de gewenste snellere aanpak van het stroomnet in gang te zetten. In onze regio staan grote veranderingen op komst. (Archieffoto wethouder Polman bij Rondom de Raad0.

Het volle stroomnet

Het volle stroomnet lijkt voor wethouder Dick Polman de komende jaren de grootste belemmering te zijn voor nieuwe woningen, ziekenhuizen, scholen en de energietransitie. Investeren is volgens hem hierin belangrijk, maar wel met oog voor de omgeving. Hij stelt dat de onorthodoxe maatregelen die het kabinet aankondigt vaak uitgaan van het overheidsperspectief terwijl in zijn beleving meer oog moet zijn voor de omgeving: ‘Het gaat bijvoorbeeld over hoe een onteigeningsprocedure versneld gaat worden, terwijl de onderhandelingen over het stuk grond nog moeten beginnen. Of hoe we het proces bij de rechter versnellen in plaats van voorkomen. Zo werkt het niet: als je wil versnellen, laat dan de lokale impact van het maatschappelijke belang serieus onderdeel zijn van het project.’ Volgens hem is verandering van mindset en regelgeving juist nu nodig.

Norbert Waalboer

Opiniestuk

Polman in dat stuk op binnenlandsbestuur.nl: ‘Netbeheerders zijn één van de grootste ruimtebepalers voor de komende 15 jaar. Dan moet je goed met je omgeving omgaan en hier de ruimte voor krijgen, zowel juridisch als financieel. Daar ligt een taak bij provincie en rijk: investeer ook in de buurt en los de stroomknelpunten sneller op. Zonder allerlei ingewikkelde procedures. Per saldo zullen de maatschappelijke kosten lager zijn en maken we de zure appel van zo’n extra station in je achtertuin iets draaglijker. Niet bang zijn voor precedentwerking. We hebben de netcongestie op te lossen. Laat de netbeheerders meer grond kopen als dat een onteigeningsprocedure kan voorkomen. En knap die tuin of de speeltuin op als dat helpt bij de acceptatie en snelheid van de procedures.’

Polman heeft die gewenste verandering door Provincie en Rijk in Stichtse Vecht op korte termijn nodig: ‘Neem bijvoorbeeld het gebied ten noorden van Utrecht. Een hoogspanningsstation naast Breukelen moet meer dan 2 x zo groot worden om drie provincies van stroom te voorzien. Ook komt er waarschijnlijk nog een gecombineerd station van TenneT en Stedin van 6,5 hectare (13 voetbalvelden). Daarnaast moeten middenstations uitgebreid worden of nieuw gebouwd, komen er onderstations bij en nieuwe, veel grotere transformatorhuisjes. Kort gezegd: de hoofdsnelwegen, provinciale wegen en lokale wegen gaan allemaal tegelijk overhoop. En onder de grond komen er honderden kilometers kabel bij of worden ze vervangen,’ aldus Polman in het stuk van binnenlandsbestuur.

Plannen netbeheerders

Begin april maakte de netbeheerders hun definitief door de ACM goedgekeurde, Investeringsplan 2024 – 2033 bekend. Ook in de provincie Utrecht gaan de netbeheerders op nog meer plaatsen aan het werk om te kunnen voldoen aan de snel aantrekkende vraag naar elektriciteit van consumenten en ondernemers. Ook in Stichtse Vecht staat het nodige gepland. Zo wordt bij Kortrijk de capaciteit uitgebreid van het huidige hoogspanningsstation, wordt er in Breukelen een station vernieuwt inclusief uitbreiding van de capaciteit, komt er in Maarssenbroek een nieuw station en wordt van een ander station in Maarssenbroek de capaciteit uitgebreid. Deze worden allen gezien als ‘aantal belangrijke grootschalige projecten tot 2035.'