RTV Stichtse Vecht

Een duik in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog bij Kasteel Loenersloot

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 mei nemen de gidsen van Kasteel Loenersloot bezoekers mee op een bijzondere reis door de tijd. In plaats van de reguliere rondleidingen worden er in de ochtend en middag speciale rondleidingen georganiseerd, gewijd aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in en rond het kasteel. (Eigen foto)

De rondleidingen beginnen met een korte lezing, ondersteund door een beamer, over de oorlogshandelingen die plaatsvonden in Loenersloot en de omgeving. Na deze introductie worden de bezoekers meegenomen naar locaties in het kasteel die gerelateerd zijn aan de oorlog, en vervolgens naar het kasteelpark. Hier kunnen onder andere de groepsschuilplaatsen en het nieuwe oorlogsmonument worden bezocht.

De lezing en rondleiding duren in totaal anderhalf uur en starten om 11.00 en 13.30 uur. Voor leden van Utrechts Landschap bedraagt de toegang € 6,00, terwijl andere bezoekers € 10,00 betalen.

De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen achtergelaten in de regio Stichtse Vecht rond Loenen, Nigtevecht en Vinkeveen. Ook Kasteel Loenersloot heeft diverse voorvallen gekend tijdens deze periode. Zo trok in 1939 het Nederlandse leger er binnen, wat resulteerde in de nog altijd aanwezige groepsschuilplaatsen. Vanaf 1943 fungeerde het kasteel als locatie voor de Duitse Feldgendarmes, en diende het als onderduikadres voor gijzelaars en onderduikers.

Het gebied rond het kasteel was tevens het toneel van gewelddadige confrontaties. Een fusillade vond plaats vlak bij het kasteel, en in mei 1945 werd er hevig gevochten tussen Duitse troepen en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten bij de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Bijna 80 jaar na deze gebeurtenissen blijft de herinnering levendig, als een herinnering aan de harde realiteit van oorlogsgeweld.

Geïnteresseerden kunnen reserveren voor deze speciale rondleidingen via www.utrechtslandschap.nl/activiteiten.