RTV Stichtse Vecht

Bouwlocatie Maarssen stilgelegd wegens illegale asbestsanering

Afgelopen woensdag heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie de werkzaamheden op een bouwlocatie in Maarssen stilgelegd vanwege illegale asbestsanering door een kozijnenbedrijf. Dit vormde - na onderzoek - een ernstig risico voor werknemers, bewoners en omwonenden. Het bedrijf wordt beboet wegens overtreding van de Arbowet. (Archieffoto ter illustratie)

De werkzaamheden betroffen het vervangen van kozijnen bij een jaren-70-woning. Echter, er was geen asbestinventarisatie uitgevoerd voordat de werkzaamheden begonnen, wat verplicht is voor gebouwen van vóór 1 januari 1994. Inspectie van de oude kozijnen en restmaterialen onthulde dat een groot deel van het huis en de omgeving verontreinigd was met hoogrisico asbest. Hierop heeft de Arbeidsinspectie alle werkzaamheden ter plaatse stilgelegd en zijn de bewoners elders ondergebracht om blootstelling aan asbest te voorkomen.

Naast het stilleggen van de werkzaamheden heeft de Omgevingsdienst regio Utrecht maatregelen genomen om te voorkomen dat omwonenden worden blootgesteld aan asbest. Asbestblootstelling kan ernstige gezondheidsschade veroorzaken, vaak pas na vele jaren. Het is daarom cruciaal dat kozijnenbedrijven en eigenaren van oudere woningen zich bewust zijn van het risico op asbest en daarom een asbestinventarisatie laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf.