RTV Stichtse Vecht

Achterstand uitbetaling opbrengsten oud papier

De maatschappelijke organisaties die in het verleden het ophalen van oud papier verzorgden - en daarvoor een vergoeding ontvangen - hebben een achterstand bij de ontvangst van de vergoedingen. Dit blijkt uit de antwoorden van de gemeente op de vragen die gesteld zijn door commissielid Boele van de ChristenUnie-SGP.

Boele licht toe: "Het is ons ter ore gekomen dat er nogal wat vrijwilligersorganisaties wachten op de uitbetaling van de opbrengsten van het oud papier over het jaar 2023. Klopt het dat er een achterstand is in het uitbetalen van de opbrengsten van het oud papier over het jaar 2023 en dat een of meerdere organisaties hiermee te maken hebben?"

Uit de reactie van de gemeente blijkt inderdaad dat de maatschappelijke organisaties de opbrengsten nog niet hebben ontvangen: "Dat is correct. Er dient nog een afrekening plaats te vinden met de SIOP-SV (Stichting Inzameling Oud Papier Stichtse Vecht) over het vierde kwartaal van 2023," aldus een betrokken ambtenaar in antwoord op de gestelde vragen.

Volgens de gemeente ligt de reden voor de achterstand in (langdurige) ziekte van een van de medewerkers, die toegang heeft tot de systemen en de werkwijze van de verdeelsleutel van de opbrengsten: "Wij verwachten dit op korte termijn op te kunnen lossen." Dit oplossen vindt plaats door middel van een spoedbetaling: "Wij gaan aan de spoedbetaling werken en verwachten dat de problemen uiterlijk 1 mei zullen zijn opgelost. Zodra dit het geval is, zal er een spoedbetaling plaatsvinden."

Vanaf 2024 wordt het oud papier en karton niet meer opgehaald door vrijwilligers van scholen, kerken en verenigingen, maar door medewerkers van afvalinzamelaar Prezero. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de veiligheid en kan deze met vrijwilligers niet meer garanderen. De inkomsten van de opbrengst van het inzamelen van oud papier en karton wijzigen niet. De gemeente blijft een afgesproken vaste prijs per kilo betalen aan de eerder betrokken maatschappelijke organisaties.