RTV Stichtse Vecht

Vrees voor waterbedeffect door parkeerbeleid gemeente Utrecht

In Stichtse Vecht wordt gevreesd voor een waterbedeffect nu de gemeente Utrecht bezig is met de (verdere) invoering van betaald parkeren. De gemeente Utrecht heeft zelfs Stichtse Vecht verzocht om over te gaan tot invoering van parkeerregulering in de aan Utrecht grenzende kernen, aldus antwoorden van het college van B&W op vragen gesteld door fractievoorzitter Ike Roetman van de ChristenUnie-SGP. (Archieffoto ter illustratie)

Ike Roetman ChristenUnie-SGP licht zijn vragen aan het college van B&W toe: "In de stad Utrecht is men bezig met de (verdere) invoering van betaald parkeren, variërend van voornemen tot uitvoering. Er zou zelfs sprake zijn van een verzoek aan het parkeerbedrijf van Utrecht om gereguleerd parkeren in buurgemeenten te organiseren." Volgens de gemeente Stichtse Vecht bestaat er inderdaad vrees voor een waterbedeffect: "We zijn door de gemeente Utrecht geïnformeerd over het voornemen om op termijn in de hele stad Utrecht betaald parkeren in te voeren. Samen met andere omliggende gemeenten hebben we onze zorgen geuit over een mogelijk waterbedeffect. In reactie daarop heeft de gemeente Utrecht aangegeven dat dit waterbedeffect verzacht kan worden door de invoering van parkeerregulering in de aan Utrecht grenzende kernen. Het college is echter niet van plan om dit te doen."

Wat betreft de vraag van ChristenUnie-SGP over het bredere standpunt van het college ten opzichte van deze ontwikkelingen, antwoordt de gemeente Stichtse Vecht: "Wij gaan als gemeente niet over het parkeerbeleid in de gemeente Utrecht, dus daar hebben wij geen standpunt over. Wij vinden het echter als college wel belangrijk om als regio samen een strategie te ontwikkelen over hoe om te gaan met betaald parkeren en het gebruik van P+R-terreinen, zoals de P+R bij Breukelen."

In Stichtse Vecht bestaat de vrees dat automobilisten die geweerd worden in Utrecht hun auto gaan parkeren in Stichtse Vecht, met name in gebieden die grenzen aan de gemeente Utrecht.