RTV Stichtse Vecht

Veel te doen in het Henk van der Griftpark in Breukelen

Dit voorjaar stond het in het Henk van der Griftpark in Breukelen bol van de activiteiten. Het park schoffelen, eieren tellen, vogels ringen en vleermuizenkasten plaatsen in het park.

Het schoffelseizoen is weer begonnen

De natte weersomstandigheden hebben in het Henk van de Griftpark hun sporen wel nagelaten, maar honderden tulpenbollen, in het najaar met groot enthousiasme gepoot, zijn door het natte weer helaas totaal verrot. Slechts eentje is opgekomen en wel in het veldje met narcissen op het hoger gelegen deel bij de uitgang van het park achter de dugouts bij de skatebaan (zie foto). Maandag 22 april was de eerste avond waarop het onderhoud aan o.a. de boomspiegels weer opgepakt kon worden. Het was koud, de grond was nat en veel nieuwe aanplant was verdrongen door pollen gras. Maar dit weerhield het groenteam er niet van om weer met het onderhoud te beginnen. Het gaat weer mooi worden deze zomer!

De eieren zijn geteld

Nu 5 jaar geleden is door de Wijkcommissie een 15-tal nestkasten geplaatst in het Henk van der Griftpark in samenwerking met Engbert van Oort, vrijwilliger van de vogelbescherming en woonachtig in Stichtse Vecht .
Ieder jaar worden eind april de eieren geteld die in de kasten aanwezig zijn en worden de vogels geringd. Dit jaar werd er een record aan eieren geteld namelijk 96 eieren van kool- en pimpelmezen. Maar liefst 13 van de 15 kasten waren bezet.
En ook werden er vogels teruggevonden die al vier jaar geleden waren geringd. Ze voelen zich thuis in het park!

Foto's: Maarten Vervoorn

Vleermuiskasten in het park

In het kader van een duurzame Stichtse Vecht zijn er op 24 april 5 vleermuiskasten geplaatst in het park. 

Na een oproep van de gemeente hebben zich zo'n 100 inwoners aangemeld om een vleermuiskast in hun gevel te plaatsen. De vleermuiskasten zijn nodig omdat het steeds moeilijker wordt voor de vleermuizen een verblijfplaats te vinden. Dit heeft te maken met het isoleren van de huizen. De vleermuiskast helpt om een verblijfplaats te bieden aan de vleermuis en deze daarmee te beschermen.

Onder het toeziend oog van wethouder Dick Polman zijn er 5 stuks geplaatst, de laatste werd door de wethouder zelf ondanks zijn hoogtevrees middels een hoogwerker opgehangen.
Doel is om te voorkomen dat vleermuizen zich gaan nestelen in spouwen van huizen waardoor verduurzaming middels spouwisolatie niet kan plaatsvinden aangezien vleermuizen een beschermde diersoort is.
Er zijn 2 soorten kasten geplaatst: een die geschikt is voor de dwergvleermuis en een die voor de grootoorvleermuis en de rosse vleermuis geschikt is.  

Bij het ophangen van de vleermuizenkasten waren aanwezig: wethouder Dick Polman en de betrokken ambtenaar, vleermuisspecialisten van Fauna Protect, Engbert van Oort van de Vogelbescherming, jeugdwerker Brahim El Jalouili en een aantal leden van de wijkcommissie. Foto's: Leo Bloemhard.