RTV Stichtse Vecht

Unaniem signaal en meer vragen dan antwoorden uitkomst raadsvergadering

De korte raadsvergadering van de gemeente Stichtse Vecht leidde naar een duidelijk unaniem signaal over een landelijke issue en meer vragen dan antwoorden als het gaat om de afsluiting van de Kanaaldijk Oost tussen Loenen aan de Vecht en Nigtevecht. Datzelfde geldt ook voor de situatie van de openbare ruimte aan de Hazeslinger.

Parkeren in een modderpoel

Lokaal Liberaal heeft herhaaldelijk de aandacht gevestigd op de staat van het onderhoud van de openbare ruimte op en rondom de Hazeslinger in Breukelen. Tijdens het vragenhalfuur heeft de partij opnieuw aandacht gevraagd voor dit onderwerp. Volgens wethouder Van den Akker worden bepaalde delen van de Hazeslinger opnieuw bestraat vanwege de wekelijkse markt, maar is er geen plan om het onverharde gedeelte (de parkeerplaatsen) opnieuw te bestraten. Een grootschalige renovatie van de Hazeslinger staat momenteel niet op de planning. Wethouder Hans van den Akker van Stichtse Vecht verklaarde: 'Als we een totale renovatie willen dan zal daar een heel ander prijskaartje aan hangen. Dan moet er een plan komen en dat staat nu niet in de planning. Maar ik dacht dat het een klein hoekje of stukje was wat niet verhard was, dus ik zal nog even vragen of dat meegenomen kan worden.’

Afsluiting Kanaaldijk Oost

Tijdens het vragenhalfuur bracht D66-raadslid Rens Ulijn de recent aangekondigde driemaandelijkse afsluiting van de belangrijke doorgaande route tussen Nigtevecht en Loenen aan de Vecht onder de aandacht. Uit de antwoorden van de wethouder bleek dat dit zorgwekkende onderwerp werkelijkheid wordt. Ulijn benadrukte dat de gemeente niet volledig beseft wat voor enorme impact deze afsluiting zal hebben op de inwoners van Nigtevecht. De Kanaaldijk Oost zal namelijk gedurende drie maanden vanaf april worden afgesloten vanwege de bouw van het nieuwe poldergemaal Voorburg.

Wethouder Hans van den Akker: ‘Dit is een project van Waternet. Vanuit de gemeente hebben we al meerdere malen gevraagd hoe we dit probleem kunnen voorkomen. De grote impact die het heeft onderkennen we absoluut. Volgens Waternet is een afsluiting noodzakelijk voor een nieuw gemaal. Waternet is ook verantwoordelijk voor de communicatie.’ De gemeente gaat wederom met Waternet contact opnemen en onderzoeken of er mogelijkheden zijn: ‘We gaan met Waternet in gesprek om te kijken wat het maximaal haalbare is om die impact zo klein mogelijk te houden,’ aldus wethouder Van den Akker.

Riëtte Habes van Samen Stichtse Vecht wees de wethouder nog op het eventueel weigeren van de vergunning: ‘Ik kan mij voorstellen dat vanwege de werkzaamheden bij het afgeven van een omgevingsvergunning ook een plan van handelen moet worden overhandigd. Is dit een onderdeel geweest? Dan kan u de vergunning voorlopig weigeren totdat we zeker weten wat het plan is.’

Aangenomen bespreekstuk en motie

Het bespreekstuk 'Vervanging asfaltpakket De Corridor' is met 24 stemmen voor en 3 stemmen tegen aangenomen. De raad toonde unanieme steun voor de motie van de SP: 'Zonder geld geen gemeenten.' Hiermee sluit de raad zich, net als vele andere gemeenteraden, gemeenteraadsleden op nationaal niveau en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), aan bij het signaal aan het nieuwe kabinet dat er vanaf 2026 onvoldoende financiële middelen beschikbaar worden gesteld voor gemeenten om hun taken naar behoren uit te kunnen voeren.

Integrale uitzending Rondom de Raad

De integrale uitzending van Rondom de Raad inclusief interviews vooraf, politieke duiding en de gemeenteraadsvergadering zelf is hieronder terug te zien.