RTV Stichtse Vecht

Subsidie voor groen en water in de buurt verhoogd

In 2024 stelt waterschap Amstel, Gooi en Vecht weer subsidie beschikbaar voor maatregelen die de leefomgeving klimaatbestendig maken en de kennis en het bewustzijn hierover vergroten. Denk aan de aanleg van groene daken, regentonnen of het verwijderen van verharding.

Het subsidiebudget ‘Geef groen en water de ruimte' is in 2024 verhoogd naar 250.000 euro. De subsidie kan worden aangevraagd door buurtinititiatieven, VVE's, woningcorporaties en andere organisaties zonder winstoogmerk. Huishoudens kunnen ook subsidie aanvragen als zij dit samen met minimaal drie huishoudens doen.

Veranderend klimaat vraagt om actie

‘Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme hitte en wateroverlast. Daarom zijn maatregelen nodig om water lokaal langer vast te houden. We kunnen dit als waterschap niet alleen, daarom stellen we subsidie beschikbaar zodat iedereen kan meehelpen' zegt Sander Mager van waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De subsidie ‘Geef groen en water de ruimte' was in 2023 populair. Toen was de subsidiepot met 150.000 euro snel leeg. Door de verhoging naar 250.000 euro kunnen nu meer projecten worden ondersteund die de buurt of wijk klimaatbestendiger maken. Maar ook in 2024 geldt: ‘op is op'. Er wordt subsidie verstrekt zolang er budget is.

Subsidie voor een klimaatbestendige leefomgeving

De subsidieregeling ‘Geef groen en water de ruimte' is bedoeld voor maatregelen die worden uitgevoerd door samenwerkingsverbanden die geen winstoogmerk hebben. Dit kunnen buurtinitiatieven en VVE's zijn maar ook huishoudens (minimaal 3) zijn die met elkaar samenwerken. Voorbeelden van projecten die subsidie kunnen ontvangen zijn:

  • Een woningbouwcorporatie, de gemeente en huurders die samen zorgen voor minder tegels en meer groen in de gezamenlijke tuin.
  • Minimaal 3 huishoudens die samen een regenwaterschutting aanleggen en andere buurtbewoners daarover informeren.
  • Een school die samen met leerlingen en ouders een groenblauw schoolplein aanlegt.
  • Een buurtvereniging die samen met de gemeente een wadi aanlegt
  • Een winkeliersvereniging die regenpijpen loskoppelt en de lokale media op de hoogte brengt over dit project.
  • Een vve die met haar leden groene daken aanlegt en deze ter demonstratie beschikbaar stelt voor andere buurtbewoners.

De subsidie is vanaf januari 2024 weer aan te vragen. Meer informatie is te vinden op de website van het waterschap.