RTV Stichtse Vecht

Staatsliedenbuurt wordt rond 2030 nieuwbouwwijk door sloop huidige appartementen

Op dinsdag 2 april is de lokale politiek bijgepraat door de gemeente over de voortgang van het project Staatsliedenbuurt. Dit project omvat de sloop van bestaande appartementen en de bouw van 256 nieuwbouwwoningen in de wijk in Maarssen-Dorp. Het merendeel van deze woningen zal bestaan uit sociale huur, aangevuld met woningen in de middenhuur en vrije sector. Naar verwachting zal het volledige project rond 2030/2031 zijn afgerond.

Buurtinitiatief

In lijn met de vaststelling van de gebiedsvisie Atlantische buurt, heeft de gemeente samen met Portaal concrete plannen ontwikkeld voor de Staatsliedenbuurt in Maarssen-Dorp. Dit initiatief werd gestart naar aanleiding van een buurtinitiatief. Dat initiatief werd in 2019 omarmd door de toenmalige gemeenteraad van Stichtse Vecht. Het werd een historisch moment; het eerste ingediende burgerinitiatief dat na een langdurig proces leidde tot de aanname van een raadsvoorstel.

Op onze website verschenen eerder artikelen over de embarmelijke staat van de sociale huurappartementen in het betreffende gebied. Bewoners trokken eerder aan de bel dat het zo niet verder kon. Bewoners gaven bijvoorbeeld aan zich niet veilig te voelen in hun eigen woning. Dit leidde uiteindelijk naar het besluit dat de appartementen in de toekomst gesloopt zouden gaan worden. Ook vanuit de politiek is meerdere malen aandacht gevraagd voor de woon- een leefomgeving in dit gebied.

Vastgestelde gebiedsvisie

Eerder werd in 2020 door de gemeenteraad de gebiedsvisie Atlantische buurt unaniem aangenomen. Het project heeft geleid tot een eerste schets waarbij het doel van het project is om de openbare ruimte, verkeerssituatie en vastgoed in de buurt te verbeteren. Het vastgoed zal worden verduurzaamd, waarbij de bestaande appartementen zullen worden gesloopt en vervangen door nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting. Er zullen maximaal 6 bouwlagen worden gerealiseerd. In totaal worden 256 nieuwe woningen gebouwd, waarbij rekening wordt gehouden met de huisvestingsbehoeften in Stichtse Vecht, met een focus op het tekort aan sociale appartementen en de doorstroming van senioren. Ook een nieuwe schoolomgeving voor basisschoolleerlingen van WereldKidz wordt binnen de plannen gerealiseerd, waarvan de locatie naar verwachting beschikbaar komt in 2027. Momenteel wordt deze locatie gebruikt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De bouw van de nieuwe basisschool zal naar verwachting rond 2030 van start gaan.

Participatie

Participatie is een integraal onderdeel van de plannen. De gemeente Stichtse Vecht heeft input verzameld via informatieavonden, werksessies en een digitaal forum, welke is meegenomen in de verdere ontwikkeling van de plannen.

Huurdersbelangen

Portaal heeft een klankbordgroep opgericht en een sociaal plan opgesteld waarin alle rechten en plichten van de huidige bewoners zijn opgenomen. Bewoners krijgen geen tijdelijke woning aangeboden, maar wel voorrang door middel van een urgentieverklaring en een financiële vergoeding om te kunnen verhuizen naar een nieuwe woning.

Vervolgstappen

De huidige stand van zaken is voor het eerst besproken in een informatieve commissie van de politiek. De politiek krijgt nog ruimschoots de gelegenheid om inhoudelijk te debatteren en te reageren op de plannen. Bijvoorbeeld tijdens de behandeling van de kadernota in juli zal het college van B&W een investeringsvoorstel presenteren voor de openbare ruimte. De gemeenteraad zal op verschillende momenten in het proces een oordeel moeten geven over de plannen. De sloop van de appartementen zal op zijn vroegst in 2026 beginnen en zal in verschillende fases worden uitgevoerd. De nieuwbouw en oplevering worden verwacht in 2030/2031.