RTV Stichtse Vecht

SP Stichtse Vecht wil signaal afgeven aan nieuw kabinet: Zonder geld geen gemeenten

SP Stichtse Vecht zal tijdens de komende raadsvergadering - dinsdag 5 maart 2024 - een 'signaalmotie' indienen. Een signaal aan de informateur om tijdens de onderhandelingen voor de vorming van een nieuw kabinet te pleiten voor meer geld voor gemeenten.

Raadsleden in actie

Het komt niet vaak voor dat op lokaal niveau een motie wordt ingediend over een landelijk thema. Toch heeft de SP ervoor gekozen door middel van een motie een signaal af te geven aan informateur Putters. De motie komt voort uit het Manifest: zonder geld geen gemeenten! Een actiecomité van raadsleden uit het hele land roept alle raadsleden in Nederland op om actie te ondernemen: "De houdbaarheid van de financiële situatie van de gemeenten in Nederland geeft aanleiding tot grote zorg. Vanaf 2026 dreigen veel gemeenten niet in staat te zijn hun begrotingen structureel sluitend te krijgen. Door de structurele korting vanuit het Rijk van € 3 miljard zullen gemeenten onvermijdelijk zeer ingrijpende en zichtbare bezuinigingen op de inwoners moeten opleggen," aldus het manifest van december 2023.

Manifest aangeboden

Het manifest is op 29 januari 2024 door Raden in Verzet aangeboden aan de voormalige informateur, alle fracties in de Tweede Kamer en aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook de voorzitter van de VNG, Sharon Dijksma heeft het manifest in ontvangst genomen. Zij ziet dit als grote steun voor de onderhandelingen die de VNG voert met de rijksoverheid over de gemeentefinanciën.

Moties in gemeenteraden

Dit manifest heeft eerder een vervolg gekregen door middel van het indienen van moties door het hele land. In een aantal gemeenten is de motie al unaniem aangenomen. Ook in Stichtse Vecht is de financiële situatie vanaf 2026 niet rooskleurig. Uit een ambtelijk financieel stuk van de gemeente Stichtse Vecht bij de Kadernota 2024: "We kunnen wel stellen dat het indicatief nadelige effect op de algemene uitkering uit het Gemeentefonds voor Stichtse Vecht in het ravijnjaar 2026 (€ 8,7 miljoen) en 2027 (€ 14,1 miljoen) groter is dan ons structureel tekort in deze jaren. Dus als het Rijk in die jaren alsnog met extra middelen (terugdraaien van de korting) over de brug komt voor gemeenten, zal er ook in 2026 en 2027 sprake zijn van een structureel sluitende begroting.

Nieuwe financieringssystematiek

De overheid wil vanaf 2026 een nieuwe financieringssystematiek voor het Gemeentefonds invoeren. Mede door deze overgang ontvangen gemeenten vanaf 2026 een aanzienlijk lagere algemene uitkering, daarom wordt 2026 ook wel het ravijnjaar genoemd. De algemene verwachting is dat de Tweede Kamer en de overheid zo ver het niet zal laten komen. Ondanks dat bestaat er de angst dat gemeenten in de knel komen. Immers zonder aanpassingen, geen veranderde situatie. Met het manifest en het indienen van moties in zo veel mogelijk raden in Nederland, wil lokaal besturend Nederland een duidelijk signaal afgeven dat er vanaf 2026 te weinig geld voor gemeenten beschikbaar is om de belangrijke maatschappelijke taken uit te voeren. Met het indienen van de motie door de SP in Stichtse Vecht neemt zij het initiatief en het voortouw om de signaalfunctie ook in Stichtse Vecht te introduceren.