RTV Stichtse Vecht

[Regionieuws] Provincie Utrecht opent subsidie voor agrarische innovaties

Op 5 juni 2024 lanceert de provincie Utrecht een nieuwe subsidieregeling genaamd "Samenwerken voor Innovatie" voortkomend uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB 2023-2027). Met een budget van 4,6 miljoen euro wil de provincie innovatieve projecten ondersteunen die bijdragen aan een toekomstbestendige, duurzame en natuurinclusieve landbouw. (Foto website Provincie Utrecht).

De regeling richt zich op agrarisch ondernemers die innovatieve ideeën hebben maar financiële steun nodig hebben om deze te ontwikkelen. Deze ideeën moeten de bedrijfsvoering verbeteren en bijdragen aan de doelstellingen op het gebied van natuur, water en klimaat. De subsidie is specifiek bedoeld voor het onderzoek en de ontwikkeling van deze ideeën, van concept tot bewezen werkbaar principe.

Zowel samenwerkende landbouwers als individuele landbouwers in samenwerking met kennisinstellingen kunnen de subsidie aanvragen. Bijzondere aandacht gaat uit naar het versterken van verdienmodellen voor natuurinclusieve kringlooplandbouw. De opgedane ervaringen zullen worden gedeeld met andere landbouwers en bedrijven in de sector.

Gedeputeerde Mirjam Sterk, verantwoordelijk voor de transitie van het landelijk gebied, benadrukt het belang van slimme oplossingen voor de uitdagingen waarmee de landbouwsector wordt geconfronteerd. De subsidieregeling investeert niet alleen in de toekomst van duurzame landbouw, maar stimuleert ook innovatieve agrariërs om hun ideeën om te zetten in succesvolle verbeteringen in hun bedrijfsvoering. Dit kan zowel technische als procesmatige verbeteringen omvatten, aldus Sterk.

Meer informatie is te vinden op de website van provincie Utrecht.