RTV Stichtse Vecht

[Regionieuws] Kortingsactie fietshelm: provincie Utrecht zet ‘m op!

Met de ambitie om dé fietsregio van Europa te worden, legt de provincie Utrecht de nadruk op verkeersveiligheid. Het dragen van een fietshelm is een effectieve maatregel om hoofd- en hersenletsel te verminderen bij ongelukken. In samenwerking met Doortrappen lanceert de provincie een kortingsactie voor inwoners, geldig in mei 2024 bij deelnemende fietsen- en ANWB-winkels zolang de voorraad strekt. Er zijn 1000 helmen beschikbaar met een korting van €25 per stuk. (Foto Provincie Utrecht)

Fietsen is populair in de provincie Utrecht vanwege zijn gezondheidsvoordelen en duurzaam karakter. Met de toenemende drukte op fietspaden is veiligheid een prioriteit geworden. Om fietsers te stimuleren veilig te blijven fietsen, wordt het dragen van een fietshelm gepromoot. Deze helpt bij een val of botsing, waardoor het risico op hoofd- en hersenletsel aanzienlijk wordt verminderd. Gedeputeerde Mobiliteit, André van Schie, benadrukt het belang van fietshelmen voor verkeersveiligheid en moedigt het gebruik ervan aan: 'Verkeersveiligheid is voor de provincie Utrecht erg belangrijk. Er is eigenlijk geen discussie mogelijk over het belang van het dragen van een fietshelm. Juist omdat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten, raad ik iedere fietser aan altijd een helm te dragen omdat het de kans op ernstig letsel enorm verkleint. Omdat we niet willen dat mensen om financiële redenen geen fietshelm aanschaffen hebben we deze kortingsactie mogelijk gemaakt. Ik hoop dat veel mensen er gebruik van maken voor veel veilige fietskilometers.'

Hoewel het dragen van een fietshelm in Nederland niet verplicht is, wordt het sterk aanbevolen. Kies altijd voor een goedgekeurde helm en zet deze correct op voor optimale bescherming. Studies tonen aan dat het gebruik van fietshelmen de kans op hersenletsel met een derde vermindert en hoofdletsel met maar liefst 62%. De kortingsactie in mei 2024 biedt inwoners van de provincie Utrecht de mogelijkheid om tegen een gereduceerde prijs een hoogwaardige fietshelm aan te schaffen, waardoor veilig fietsen nog toegankelijker wordt.