RTV Stichtse Vecht

[Video] Politiek in meerderheid positief over gemeentelijke visie zonnevelden

Tijdens de commissie van 26 maart stond de strategie voor zonnevelden centraal. De gemeente gaat initiatiefnemers kaders bieden om zonnevelden in Stichtse Vecht te realiseren. Deze strategie wordt door een meerderheid van de politiek omarmd en zal als bespreekstuk aan de raad van 9 april ter besluitvorming worden voorgelegd.

Het onderwerp trok duidelijk de aandacht, gezien de volle publieke tribune in het Koetshuis in Boom & Bosch. Een groot aantal inwoners en partijen liet hun stem horen in de politieke arena, waarbij termen van zowel schrik als verbazing door de ruimte weerklonken. Toch schaarde de meerderheid van de raad zich achter de visie, die rust op drie pijlers:

  1. Initiatieven moeten primair worden gesitueerd in de focusgebieden Maarssenbroek-Noord, Kortrijk en Corridor-Noord.
  2. Initiatieven worden getoetst aan het criterium van 100% lokaal eigendom.
  3. Initiatieven moeten voldoen aan randvoorwaarden zoals een gedegen participatie en een goede landschappelijke inpassing.

Voorbeeld van een zonneveld (archieffoto ter illustratie)

Het is voor velen duidelijk dat er actie moet worden ondernomen in het kader van de energietransitie. Vanuit verschillende partijen is er steun voor de plannen, met daarbij de nadruk op participatie, landschappelijke inpassing en het vermijden van beslissingen onder dwang. Het voorstel zal naar verwachting tijdens de raad van 9 april worden goedgekeurd, waarbij diverse partijen voorstellen zullen doen voor verbeteringen op het gebied van grondposities, verwijderbijdrage, investeringsfondsen en vergelijkbare onderwerpen.

De vraag naar unanimiteit voor de plannen vanuit de raad blijft echter een punt van discussie. Zo pleitte PvdA-commissielid Kooy voor een geheel andere aanpak: 'Je kunt ook kiezen voor 1.000 woningen met zonnepanelen en 6 tot 8 windmolens.' De SP plaatste vraagtekens bij het ontbreken van 'Wat als?' scenario's, en Samen Stichtse Vecht uitte kritiek op de gemaakte fouten en de bijbehorende consequenties in de procesaanpak. Toch wordt een pauzeknop niet gewenst. Een meerderheid van de raad wil dat Stichtse Vecht aan de slag gaat, en wel zo snel mogelijk. Bas Verwaaijen van Lokaal Liberaal merkte op: 'We staan positief tegenover deze strategie omdat we zien dat er behoefte is aan opwekking, maar we maken ons wel zorgen over de inpasbaarheid.' Peter van Dam van D66 voegde toe: 'De tijd dringt wel.'

Gemeenteraadslid Albert Gemke van GroenLinks is echter van mening dat de inspanningen te beperkt zijn: 'Er ontbreekt regie bij de gemeente. Op deze manier gaan we het niet redden. De kans dat de provincie gaat ingrijpen is levensgroot.' Er werd ook aandacht besteed aan de netcongestie (file op het elektriciteitsnet). Juist door nu aan de slag te gaan, zou Stedin worden aangemoedigd om het netwerk uit te breiden, aldus gemeenteraadslid Albert Gemke van GroenLinks.