RTV Stichtse Vecht

Politiek in teken van bijpraten over omgevingswet en inkijkje in toekomstige begroting

De raad van Stichtse Vecht wordt aankomende week onder meer bijgepraat over de omgevingswet en krijgt de raad een inkijkje hoe de toekomstige begroting van Stichtse Vecht eruit gaat zien als maatschappelijke effecten hierin worden meegenomen.

Op de agenda

Informatieve commissie I

·         Omgevingsdienst (ODRU)

·         Winterschool Omgevingswet

Informatieve commissie II

·         Monitoring maatschappelijke effecten

Informatieve commissie I

Omgevingsdienst (ODRU)

De raads- en commissieleden worden bijgepraat over de ontwikkelingen bij de Omgevingsdienst regio Utrecht (ODRU). Ook wordt een toelichting gegeven op het fusietraject en is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Winterschool Omgevingswet

In het kader van opleiding en het opdoen van kennis wordt een tweeluik aangeboden in twee informatieve commissies over de omgevingswet.

Deze avond het eerste deel, met een avond over de hoofdlijnen en samenhang van de Omgevingswet. Onder meer komen de gemeentelijke instrumenten onder de Omgevingswet (Omgevingsvisie, omgevingsprogramma’s, omgevingsplan en omgevingsvergunningen) en de rol van de raad daarin aan de orde. Ook wordt de raad meegenomen bij het onderwerp participatie en welke mogelijkheden je als individueel raadslid hebt bij vragen van inwoners.

In april volgt er een avond waarin aan de orde komt: Welke vraagstukken de invoering van de Omgevingswet op lange termijn veroorzaakt, welke vraagstukken er de komende tijd voor de raad aankomen, En wat de impact is van bepaalde keuzes en de rol van de raad daarin.

Vergadering volgen

Inwoners zijn van harte welkom op de publieke tribune. Deze vergadering is ook live te volgen via de videostream op deze pagina. Kijk deze de dag na de vergadering op deze pagina ondertiteld terug.

Locatie, datum en tijden

Dinsdag 27 februari, 19:30 uur

Locatie: Koetshuis, Markt 12 3621 AB Breukelen Klik hier voor de videostream en de agenda

Informatieve commissie II

Monitoring maatschappelijke effecten

In deze raadsperiode wordt het fundament van de gemeente Stichtse Vecht op orde gebracht met als doel om een slagvaardige en betrouwbare lokale overheid te zijn voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Onderdeel hiervan is het programma ‘Een Begroting gericht op de toekomst’, waarin wordt gewerkt aan een nieuwe opzet van de begroting, die meer sturingsmogelijkheden geeft. Met de nieuwe opzet van de begroting moet de raad beter in staat worden gesteld om zijn kaderstellende en controlerende taak uit te voeren. Zo draagt het vastleggen van de maatschappelijke effecten die de gemeente wil bereiken en deze effecten (waar mogelijk) meetbaar maken bij aan een transparante en betrouwbare overheid.

In 2023 is in drie werkbijeenkomsten met raads-, commissieleden, de portefeuillehouder en ambtenaren oriënterend en verdiepend gesproken over monitoring van maatschappelijke effecten, een doelenboom voor Stichtse Vecht en bijbehorende effectindicatoren. Tijdens deze informatieve commissie worden de uitkomsten van de gesprekken gepresenteerd. In een algemeen inleidend deel worden de raads- en commissieleden geïnformeerd die niet bij de werksessies zijn geweest. De presentatie bestaat uit hoe een inhoudelijk thema en een uitgewerkte set indicatoren er in de begroting en jaarrekening uit gaat zien.In vervolg op deze informatieve commissie wordt een raadsvoorstel voorbereid.

Vergadering volgen

Inwoners zijn van harte welkom op de publieke tribune. Deze vergadering is ook live te volgen via de audiostream op deze pagina. Kijk deze de dag na de vergadering op deze pagina ondertiteld terug.

Locatie, datum en tijden

Dinsdag 27 februari, 19:30 uur

Locatie: Boom en Bosch, Maarssenzaal, Markt 12 3621 AB Breukelen Klik hier voor de audiostream en de agenda