RTV Stichtse Vecht

Plannen circulair ambachtsstation krijgen steeds meer kleur

Na een proces van jaren heeft tijdens de raadsvergadering van 9 april jongstleden, de gemeenteraad definitief ingestemd met een nieuw afvalscheidingsstation. Onderdeel van de plannen is een circulair ambachtsstation. De plannen rondom dat ambachtsstation worden steeds duidelijker. Zo zullen de lokale kringloopwinkels bij de plannen worden betrokken. Naar verwachting zal het nieuwe afvalscheidingsstation tegen het derde kwartaal van 2025 operationeel zijn. (Foto ter illustratie)

Circulair ambachtscentrum

Onderdeel van het nieuwe afvalscheidingsstation in Breukelen wordt een circulair ambachtscentrum. Een nog abstracte naam wat in de toekomst steeds maar zal moeten landen bij inwoners van Stichtse Vecht. Een circulair ambachtscentrum is een plek waar verschillende partijen samenwerken om afval te verminderen en materialen opnieuw te gebruiken op een hoog niveau. Het is een combinatie van een milieustraat, kringloopwinkel, reparatiewerkplaats, onderwijscentrum en sociale ontmoetingsplaats. Hierdoor worden spullen en materialen langer gebruikt, wat het dumpen en verbranden van onnodig afval helpt voorkomen.

Podcast Circulair Ambachtscentrum

Podcastmaker Klaartje Snoeren had eerder een interview met de gemeentelijke projectleider hierover.

College neemt besluiten

De plannen wat dat circulaire ambachtsstation in praktijk gaat betekenen in Stichtse Vecht worden steeds duidelijker. Zo heeft deze week het college van B&W daar een aantal belangrijke besluiten in genomen. Zo wordt voor het beheer van de sorteerstraat en reparatiehal van het Circulair Ambachtscentrum de voorkeur gegeven aan exploitatie door lokale kringloopwinkels. Ook zal De Sirkel en Kringkoop worden gevraagd een businesscase uit te werken voor de onderdelen ‘sorteerstraat’ en ‘reparatiehal’. Daar liggen kansen voor de diverse repaircafé’s in onze gemeente.

Het onderdeel ‘educatief centrum’ zal worden ingericht als ‘Huis van de Toekomst’, als inspiratielocatie waar inwoners zien hoe zij duurzaam om kunnen gaan met producten en grondstoffen en eenvoudig energie kunnen besparen. Daarbij zal Stichting Duurzame Vecht en 2030.nu worden gevraagd het scenario voor uit te werken. Ook zal er in de ‘reparatiehal’ ruimte worden vrijgemaakt voor maximaal drie startende ondernemers die zich richten op het hergebruik van afvalproducten.