RTV Stichtse Vecht

Ontdek de kracht van ouder worden: Praat vandaag over morgen

Op 2 mei organiseert de Seniorenraad Stichtse Vecht een middag vol gesprekken met het centrale thema 'Krachtig ouder worden: praat vandaag over morgen'. (Archieffoto ter illustratie)

Met de voortdurende veranderingen in onze samenleving en de toenemende vergrijzing, groeit ook de impact ervan op verschillende facetten zoals ouderenzorg en huisvesting. Een doordachte voorbereiding op de toekomst tijdens het ouder worden is daarom van cruciaal belang om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven functioneren. Deze voorbereiding omvat onder meer het nadenken over geschikte woonvormen en de aanpassing van de huidige woning voor eventuele thuiszorg, maar ook het versterken van sociale contacten, levensstijl en deelname aan activiteiten. Tijdens de gespreksmiddag zullen senioren uit de omgeving hierover met elkaar in gesprek gaan.

Het gesprek wordt begeleid door ervaren gespreksleiders en de uitkomsten ervan zullen worden teruggekoppeld aan de Seniorencoalitie. De resultaten van alle gesprekken in de buurt zullen worden geëvalueerd en gedeeld met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

'Krachtig ouder worden' is een initiatief van de Seniorencoalitie, bestaande uit ANBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM en SOMNL. In samenwerking met relevante organisaties door het hele land zullen de komende jaren lokale en regionale bijeenkomsten worden georganiseerd voor senioren. Het doel van deze bijeenkomsten is om gezamenlijk te reflecteren op de toekomst, welke rol senioren hier zelf in kunnen spelen en waarbij zij mogelijk hulp van anderen nodig hebben.

Meer informatie over het buurtgesprek en de Seniorencoalitie is te vinden op www.deseniorencoalitie.nl. Op de website zijn ook de data te vinden van regionale bijeenkomsten en de mogelijkheid om deel te nemen aan het gesprek.