RTV Stichtse Vecht

Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen sinds 2021 het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Om deze bijzondere status onder de aandacht te brengen, zijn de informatieborden bij de forten en diverse andere water- en verdedigingswerken vernieuwd, onder andere bij Fort Nieuwersluis. (Foto website gemeente Stichtse Vecht).

Fort Nieuwersluis

Bij Fort Nieuwersluis komen de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie mooi samen. Het Fort is sinds 1673 onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie en sinds 1815 onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarom zie je op het informatiebord aan de ene kant de geschiedenis van de Oude en aan de andere kant de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Bezoek de waterlinie

Op www.hollandsewaterlinies.nl vind je een volledig overzicht van alle forten en verdedigingswerken die je kunt bezoeken. In de gemeente Stichtse Vecht kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen bij Fort Nieuwersluis of Fort Maarsseveen.

Aandacht voor UNESCO-status

Veel onderdelen van de Hollandse Waterlinies zijn nog steeds goed zichtbaar in het landschap. Om de bijzondere status hiervan onder de aandacht te brengen, zijn de informatieborden bij de entree van de forten, diverse groepsschuilplaatsen en waterwerken vervangen door nieuwe exemplaren in de huisstijl van de Hollandse Waterlinies.

Op de borden staat informatie over de historie en het huidig gebruik van de forten en wat er nog meer in de omgeving te zien en beleven is van de Hollandse Waterlinies.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is samen met de Stelling van Amsterdam sinds 2021 onderdeel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Eind 19e eeuw werd deze verdedigingslinie aangelegd: een uniek systeem met forten, sluizen, kanalen en dijken. Door brede stroken land tot kniehoogte onder water te zetten werd het land onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden. Tegelijkertijd was het water te ondiep voor een boot. Water werd een bondgenoot.

Pact van Ruigenhoek

De borden zijn mede mogelijk gemaakt door het Pact van Ruigenhoek. Dit is een regionale samenwerking tussen de provincie Utrecht, de Waterliniegemeenten (waaronder Stichtse Vecht) en diverse andere partijen