RTV Stichtse Vecht

MER: ‘Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier op leefomgeving, natuur en klimaat’

De MER - de onafhankelijke commissie die bij wet is ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten - adviseert de gemeente Stichtse Vecht verder onderzoek te doen om inzichten te verkrijgen op het gebied van de leefomgeving, natuur en klimaat voor het nieuwbouwproject Ruimtekwartier. De Commissie heeft geadviseerd om de ontbrekende inzichten eerst aan te vullen voordat een besluit wordt genomen over het bestemmingsplan. Gemeente Stichtse Vecht had de Commissie gevraagd dit rapport te beoordelen.

De MER in een verklaring: ‘De kwaliteit van de woon- en leefomgeving in het Ruimtekwartier te Maarssen is nog niet volledig in beeld. Uit de uitgevoerde onderzoeken blijkt bijvoorbeeld nog niet welke geluid- en windhinder nieuwe bewoners zullen ervaren. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies over het milieueffectrapport (MER).’ Gemeente Stichtse Vecht had de Commissie gevraagd dit rapport te beoordelen.

In het rapport is wel onderzoek gedaan aan de geluidsniveaus in het gebied, maar is nog niet onderzocht in welke mate de nieuwe bewoners van het Ruimtekwartier daar hinder van zullen ondervinden. MER: ‘Ook van de windhinder rondom de gebouwen is nog geen volledig beeld. Hierdoor is onduidelijk in hoeverre sprake is van een gezond woon- en leefklimaat. Een andere plaatsing, vorm of hoogte van de gebouwen kan hierop mogelijk een gunstige invloed hebben, aldus de Commissie in haar advies.  Het ontwerp heeft ook invloed op natuur, landschap en klimaat. Mogelijk bieden aanpassingen aan het ontwerp of andere maatregelen kansen om de natuur te versterken en de klimaatrobuustheid van het gebied te verbeteren.

De Commissie heeft geadviseerd om de ontbrekende inzichten aan te vullen voor een besluit te nemen over het bestemmingsplan.