RTV Stichtse Vecht

Lokaal Liberaal gooit deur naar herindeling met Wijdemeren dicht

Tijdens de raad van 30 januari wordt het onderwerp herindelen met de gemeente Wijdemeren behandeld. De hele kleine bestuurlijke kier om te komen tot een herindeling is door de grootste partij in de raad dichtgegooid. Lokaal Liberaal wil het college op pad sturen met een duidelijke mededeling: ‘De gemeente Stichtse Vecht is niet bereid op te treden als mogelijke fusiepartner voor de gemeente Wijdemeren in een reguliere volledige herindelingsprocedure.’ Daarnaast wil de partij geen onderzoek doen naar een mogelijke grenscorrectie. (Archieffoto RTV Stichtse Vecht - Gemeentehuis van Wijdemeren)

Herindeling Wijdemeren

De gemeenteraad van gemeente Wijdemeren heeft op 12 juli 2023 besloten om te komen tot een herindeling en heeft dit besluit op 5 oktober 2023 bekrachtigd. Op basis van dit besluit, verscheidene bewonersbijeenkomsten en een enquête heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wijdemeren op 7 december bekendgemaakt om verkennende gesprekken te starten met, in hun ogen, drie mogelijke fusiepartners. Dit zijn de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Stichtse Vecht. Het college van B&W van de gemeente Stichtse Vecht heeft al eerder aangegeven niet op voorhand positief tegenover een nieuwe herindelingsdiscussie te staan maar wil als ‘goede buur’ in gesprek gaan. Omdat eerste gesprek met Wijdemeren in te gaan heeft het kaders opgesteld die tijdens de raad van 30 januari aan de lokale politiek worden voorgelegd.

Kaders vanuit college van B&W

Deze kaders zijn: De gemeente Stichtse Vecht is niet bereid op te treden als mogelijke fusiepartner voor de gemeente Wijdemeren in een reguliere volledige herindelingsprocedure - De gemeente Stichtse Vecht is, desgevraagd, bereid om nader onderzoek te doen naar een beperkte grenswijziging, waarbij grondgebied van de huidige gemeente Wijdemeren wordt toegevoegd aan de gemeente Stichtse Vecht en er daarmee een logischer geografische eenheid ontstaat - In geval van betrokkenheid van de gemeente Stichtse Vecht, via een grenscorrectie, dan geldt daarbij dat een goede “due dilligence” moet worden gedaan zodat de inwoners van Stichtse Vecht hier geen (financieel) onevenredig nadeel van ondervinden - Te allen tijde de belangen van de gemeente Stichtse Vecht in de regionale samenwerking geborgd moeten blijven - Voor de bredere Gooi- en Vechtstreek staat voorop dat een bestuurskrachtige regio met sterke inliggende gemeenten gewenst is.

Behandeling in commissie

Eerder deze maand is het onderwerp behandelid in de commissie en zette een aantal partijen de deur tot herindelen op een kier. Ook in de vergadering van 30 januari komen partijen zoals ChristenUnie/SGP en de PVV met amendementen om die kier in daden om te zetten. Als het aan de grootste partij in de raad - Lokaal Liberaal - ligt gaat die deur echter volledig dicht. Vandaag is bekend geworden dat Lokaal Liberaal tijdens de raad van 30 januari een amendement indient waarvan het signaal helder is: ‘‘De gemeente Stichtse Vecht is niet bereid op te treden als mogelijke fusiepartner voor de gemeente Wijdemeren in een reguliere volledige herindelingsprocedure.’ De partij doet er nog een schepje bovenop: ‘Lokaal Liberaal wil geen onderzoek naar een mogelijke grenscorrectie en ook niet de kosten daarvoor dragen.’ Hierdoor wordt het onwaarschijnlijk dat bijvoorbeeld een toevoeging van een kern als Breukeleveen nog een optie is.

De raadsvergadering hierover is dinsdag 30 januari live te volgen via het tv-kanaal van RTV Stichtse Vecht en online stream.