RTV Stichtse Vecht

KIA wil hogere reclamemast langs de A2, gemeente zegt ‘NEE’

Het college van B&W wil geen medewerking verlenen aan de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de bouw van een vervangende nieuwbouw reclamemast van 12 meter hoog met LED-schermen bij de Corridor in Breukelen, langs de A2. Dit op verzoek van KIA Nederland.(Impressie plangebied gewenste zuil/mast bron: Haco bijlage beleidsstuk raadsinformatiesysteem).

Dit voornemen heeft het college van B&W voorgelegd aan de commissie van dinsdag 26 maart. Het bedrijf zelf was uitgebreid vertegenwoordigd door drie personen en gaf in ferme bewoordingen aan niet blij te zijn met het voorgenomen voorstel. Léan Verstoep, CEO van KIA Nederland, verklaarde: 'Drie jaar geleden hebben we een vergunning aangevraagd die past binnen het bestemmingsplan. In andere gemeenten levert dat geen problemen op. We begrijpen niet waarom zo'n mast bij ons niet kan of mag, terwijl er elders wel uitingen van dezelfde aard en grootte zijn.' Ook de advocaat van KIA sprak de politiek toe en beargumenteerde waarom volgens hem de aanvraag juridisch gezien niet geweigerd kan worden.

De aanvraag van KIA is eerder in 2022 ter beoordeling voorgelegd aan Mooisticht, Rijkswaterstaat en het bouwtechnische adviesbureau van de gemeente Stichtse Vecht. Zij hebben allen negatief geadviseerd. Zo oordeelde Rijkswaterstaat dat er vanuit verkeersveiligheid belemmeringen zijn om deze reclamemast te realiseren. De gemeente staat echter wel positief tegenover een verzamelreclamemast voor meerdere bedrijven, en het lijkt erop dat dit idee wordt omarmd gezien de discussie in de politiek.

Vergelijking huidige situatie en de door KIA Nederland gewenste situatie

Het voorstel van het college van B&W zal op dinsdag 9 april als bespreekstuk worden aangeboden aan de raad, met het verzoek geen verklaring van geen bedenkingen af te geven voor de realisering van de 12 meter hoge reclamemast van KIA. Naar verwachting zal met het indienen van een motie een opdracht aan het college worden gegeven voor de realisering van een verzamelreclamemast, waardoor ook concurrerende autobedrijven gevestigd aan de Corridor reclame langs de A2 kunnen maken. KIA Nederland heeft aangegeven eventuele juridische stappen niet uit te sluiten.