RTV Stichtse Vecht

Gemeente onzichtbaar voor jongeren

Het college van Burgemeester en Wethouders in Stichtse Vecht heeft als doel om jongeren meer te betrekken bij het bestuur en de politiek. Uit gesprekken met jongeren - begin dit jaar - is gebleken dat de gemeenteraad, het college en politieke partijen als 'onzichtbaar' worden ervaren door de jeugd. De gemeente neemt vervolgstappen om hierop te reageren.

De gemeente Stichtse Vecht heeft in januari gesprekken gevoerd op het Niftarlake College, bij Jeugd-Punt en op de Broklede Regionale Scholengemeenschap. In totaal namen 25 jongeren deel aan deze gesprekken. Negen raads- of commissieleden en wethouder Polman vanuit het college waren aanwezig bij deze gesprekken. Elke bijeenkomst had zijn eigen karakter en focus. 'Het was vooral positief om te zien met hoeveel inzet en enthousiasme deze jongeren deelnamen' aldus gemeente Stichtse Vecht.

Het blijkt dat de gemeenteraad, het college en politieke partijen over het algemeen 'onzichtbaar' zijn voor deze jongeren; ze weten niet wat er speelt en wie verantwoordelijk is voor wat. Ook is het voor hen niet duidelijk hoe ze kunnen deelnemen aan het politieke proces. Gemeente Stichtse Vecht: 'Op één school is er bijvoorbeeld vraag naar samenwerking met de gemeente voor maatschappijleerlessen, terwijl op een andere school de leerlingenraad overlegt met de directie over het organiseren van een gastles door de gemeente of een bezoek aan de gemeente.'

Deze gesprekken hebben geleid tot de eerste stappen om het bestuur van Stichtse Vecht meer onder de aandacht te brengen bij jongeren. De betrokken jongeren hebben inmiddels een verslag met actiepunten ontvangen, waarop een follow-up zal plaatsvinden. Gemeente Stichtse Vecht: 'Er zullen posters en flyers worden gemaakt en verspreid over 'meedoen in Stichtse Vecht' op scholen en andere openbare locaties. Er wordt ook overwogen om een variant van 'Democracity' aan te bieden voor het voortgezet onderwijs. Daarnaast wordt er verkennend gesproken met de school die verdere samenwerking wil. In november 2024 en januari 2025 zullen opnieuw gesprekken met jongeren worden georganiseerd.'

Eerder dit jaar namen basisschoolleerlingen uit Stichtse Vecht de raadzaal in Breukelen over om het interactieve rollenspel 'Democracity' te spelen: