RTV Stichtse Vecht

Gemeente heeft paspoortpiek onder controle

Uit door PvdA-fractievoorzitter Lukas Burgering gestelde vragen, blijkt dat de gemeente Stichtse Vecht de afhandeling van de ‘paspoortpiek’ onder controle heeft. De wachttijd bedraagt op dit moment tussen de 1 en 3 weken.

Paspoortpiek

Vanaf 2024 is er een stijging in het aantal aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten. In 2014 is namelijk de geldigheidsduur van deze documenten aangepast van 5 naar 10 jaar. Vanaf 2024 verliepen de eerste documenten met 10-jarige geldigheid. Dit betekent dat veel burgers vanaf 2024 hun documenten gaan vernieuwen.

Politieke vragen

De situatie was voor PvdA-raadslid Lukas Burgering aanleiding om navraag te doen naar de situatie in Stichtse Vecht. Uit de antwoorden op zijn gestelde vragen blijkt, dat Stichtse Vecht de aanvragen onder controle heeft: ‘Wij hebben vooruitlopend op de piek extra collega’s ingewerkt op het proces van het aanvragen van reisdocumenten. We stimuleren de inwoners om het document te laten bezorgen en hebben de mogelijkheid gecreëerd om extra balies te openen.’ Dit wordt dan ook doorvertaald naar relatief korte wachttijden ondanks deze piek: ‘De wachttijd bedraagt op dit moment tussen de 1 en 3 weken. Normaal gesproken kan er dezelfde week een afspraak ingepland worden.’

Communicatie

Inwoners worden 3 maanden voor afloop van hun reisdocument door de gemeente geïnformeerd dat ze een nieuw document moeten aanvragen. In deze brief wordt gecommuniceerd over de verwachte drukte en wordt geadviseerd om tijdig een afspraak te maken. De piek zal zich concentreren tot na de zomervakantie. De komende 4 jaar zal de piek nog aanwezig zijn.