RTV Stichtse Vecht

Eikenprocessierupsen weer actief: Preventieve maatregelen van start

Met de opkomst van de lente komen ook de eikenprocessierupsen weer tevoorschijn. Vanaf 29 april zal de Nationale Bomenbank beginnen met het spuiten van eikenbomen als preventieve maatregel tegen deze hinderlijke plaag, onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden. Hoewel er enige geluidshinder kan optreden tijdens het proces, wordt dit tot een minimum beperkt, met slechts enkele minuten per boom.

Om schade aan de natuur en de biodiversiteit te voorkomen, kiest de Nationale Bomenbank ervoor om eerst preventieve maatregelen te nemen tegen de eikenprocessierups. Dit gebeurt door de eiken te behandelen met een biologisch bacteriepreparaat. Alvorens deze actie wordt ondernomen, wordt er zorgvuldig gecontroleerd op aanwezigheid van beschermde vlindersoorten. Vanaf half juni zal vervolgens overgegaan worden tot het curatief verwijderen van de rupsen.

De eikenprocessierups staat bekend om zijn kleine brandharen, die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Bij contact met deze haren kunnen ernstige jeuk op de huid, ontstoken ogen, irritatie aan de luchtwegen, duizeligheid en koorts optreden. Met de komst van april komen ook de rupsen uit hun eitjes. 's Nachts begeven ze zich in groepen, ook wel processies genoemd, vanuit hun nesten op zoek naar voedsel.